Kako da znate da vam je loša cirkulacija i kako je lečiti?

Današnji način života je veoma pogodan za razvoj bolesti i lošu prokrvljenost jer imamo manjak kretanja i puno sedenja. Loša cirkulacija može značajno uticati na kvalitet života, a često se zanemaruje dok simptomi ne postanu ozbiljni.

Često nam se desi neki od simptoma a da ne znamo pravi uzrok, i zato ćemo u narednim redovima navesti kako da prepoznate lošu cirkulaciju, kako da je lečite prirodnim putem i koje bolesti ona može izazvati.

Loša cirkulacija nogu – simptomi

Najčešće pogođeni deo tela kada je u pitanju loša cirkulacija jesu noge. Evo nekoliko uobičajenih simptoma koji mogu ukazivati na ovaj problem:

  1. Utrnulost i trnci – Ako osećate trnce ili povremeni gubitak osećaja u nogama, to može biti znak da krv ne cirkuliše pravilno.
  2. Hladnoća i nemogućnost zagrevanja– Zbog nedovoljnog protoka krvi, noge mogu biti hladne na dodir, čak i kada je ostatak tela topao.
  3. Oticanje nogu– Loša cirkulacija često dovodi do zadržavanja tečnosti, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva i nogu.
  4. Grčevi u mišićima – Česti grčevi, posebno tokom hodanja ili noću, mogu biti znak nedovoljnog snabdevanja mišića kiseonikom.
  5. Promene na koži – Ako primetite promene boje kože, poput tamnocrvenih ili plavičastih nijansi, to može ukazivati na slabu cirkulaciju.
  6. Bolovi u nogama – Bol koji se pojačava tokom fizičke aktivnosti, ali popušta u mirovanju, često je povezan sa problemima u arterijama koje snabdevaju noge krvlju.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite lekaru, jer zanemarivanje i nelečenje stanja koje prouzrokuje loša cirkulacija može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Loša cirkulacija – prirodno lečenje

Lečenje loše cirkulacije prirodnim putem može biti vrlo efikasno, naročito ako se otpočne na vreme. Evo nekoliko prirodnih metoda koje mogu poboljšati cirkulaciju:

  • Fizička aktivnost – Redovno kretanje je ključno za poboljšanje cirkulacije. Vežbe poput hodanja, joge ili plivanja podstiču krvotok, jačaju srce i pomažu u smanjenju oticanja.
  • Hidratacija – Pijenje dovoljno vode tokom dana pomaže u održavanju optimalnog protoka krvi. Dehidracija može izazvati zadebljanje krvi, što otežava cirkulaciju.
  • Biljni preparati – Određene biljke i suplementi mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije. Na primer: Ginko biloba poboljšava protok krvi, naročito u nogama; Đumbir ima antiinflamatorna svojstva koja podstiču cirkulaciju i smanjuju otok; Crni biber i kajenska paprika sadrže kapsaicin, koji poboljšava cirkulaciju i smanjuje bol.
  • Masaža – Redovna masaža nogu i stopala može značajno poboljšati cirkulaciju. Masaža pomaže u oslobađanju napetosti u mišićima, podstiče protok krvi i smanjuje oticanje.
  • Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom – Ova tehnika podstiče širenje i skupljanje krvnih sudova, što poboljšava protok krvi.
  • Ishrana bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama – Hrana poput lososa, lanenog semena, orašastih plodova i tamnozelenog povrća doprinosi zdravlju krvnih sudova i smanjenju upala.

Bolesti koje izaziva loša cirkulacija

Loša cirkulacija može dovesti do:

  • Periferna arterijska bolest (PAD) – Ovo stanje nastaje kada su arterije u nogama sužene ili blokirane, što ograničava protok krvi. Simptomi uključuju bol u nogama tokom hodanja, rane koje teško zarastaju i vidljive promene na koži.
  • Venska insuficijencija – Ovo je stanje u kojem vene ne mogu pravilno da vrate krv ka srcu, što dovodi do otoka, bolova i proširenih vena. Vremenom, venska insuficijencija može izazvati ozbiljnije probleme, poput hroničnih rana na nogama.
  • Kardiovaskularne bolesti – Loša cirkulacija može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, jer otežava rad srca i može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama.
  • Dijabetička neuropatija – Kod osoba sa dijabetesom, loša cirkulacija može izazvati oštećenje nervnih završetaka, što može dovesti do utrnulosti, bola i ozbiljnih komplikacija, uključujući amputaciju.
  • Tromboza – Slaba cirkulacija može izazvati stvaranje krvnih ugrušaka, što može biti opasno po život ako se ugrušak pomeri i dospe do vitalnih organa, poput pluća ili mozga.

Zaključak

Loša cirkulacija je stanje koje ne treba zanemarivati. Prepoznavanje simptoma na vreme i preduzimanje koraka za poboljšanje cirkulacije, bilo kroz fizičku aktivnost, promene u ishrani ili prirodne metode, može pomoći u prevenciji ozbiljnih bolesti.

Ako primetite simptome loše cirkulacije, obratite se lekaru kako biste izbegli komplikacije i očuvali svoje opšte zdravlje.