Koji su ključni faktori rizika za reproduktivno zdravlje?

Naše reproduktivno zdravlje ima uticaj na sve aspekte života. Bilo da želimo da dođe do začeća ili jednostavno da budemo zdravi i vitalni, ovaj kompleksan deo ljudskog zdravlja zavisi od mnogih međusobno povezanih faktora, od genetike do životnog stila.

Većinu svakodnevnih faktora previđamo i čini nam se da oni ne remete ni jedan ni drugi pol, ali istina je drugačija.

Da bismo rešili bilo koji zdravstveni problem povezan sa reproduktivnim sistemom, moramo najpre prevenirati i savladati ono što direktno utiče na isti. Zato vam u narednim redovima predstavljamo  ključne faktore koji utiču na muško i žensko reproduktivno zdravlje.

Hormonalni balans kao prvi faktor

Hormoni imaju presudnu ulogu u reproduktivnom zdravlju oba pola. Kod žena, pravilno funkcionisanje hormona poput estrogena i progesterona je ključno za menstrualni ciklus, ovulaciju i mogućnost začeća. Kod muškaraca, testosteron je glavni hormon koji reguliše proizvodnju sperme i seksualnu funkciju.

Bilo kakva neravnoteža hormona može dovesti do različitih reproduktivnih problema, poput policističnih jajnika (PCOS) kod žena ili smanjene proizvodnje sperme kod muškaraca. Poremećaji štitaste žlezde takođe mogu imati značajan uticaj na plodnost, jer hormoni štitaste žlezde regulišu metabolizam i energiju, ali i reproduktivne funkcije.

Životni stil i njegov uticaj na reproduktivno zdravlje

Jasno je da reproduktivni sistem, kao i svaki drugi sistem ljudskog organizma, neće blagonaklono gledati na unos loše hrane i pića, manjak sna, povećan nivo stresa i manjak kretanja.

Kao što je automobilu pokretač gorivo, tako je nama hrana, zato ona zauzima prvo mesto u ovoj listi.

Hrana

koju unosimo direktno utiče na naše reproduktivno zdravlje. Prekomerna težina i gojaznost mogu dovesti do hormonske neravnoteže, problema sa ovulacijom i smanjenja kvaliteta sperme. S druge strane, nedovoljna telesna težina i neuhranjenost mogu izazvati izostanak menstruacije kod žena i smanjenje libida i plodnosti kod muškaraca.

Bitno je pridržavati se pravila o unosu manjih obroka bogatih vitaminima, mineralima, proteinima i mastima.

Hrana za poboljšanje reproduktivnog zdravlja

Nutritivno bogata ishrana sa adekvatnim unosom vitamina i minerala, poput folne kiseline, cinka, vitamina D i omega-3 masnih kiselina, pozitivno utiče na reproduktivno zdravlje. Na primer, folna kiselina je ključna za zdrav razvoj ploda u ranim fazama trudnoće, dok vitamin D poboljšava plodnost kod oba pola.

Stres

Stres se često zanemaruje kao jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju reproduktivno zdravlje. Sve što stres proizvede u našem telu, svu količinu kortizola koju izlučimo, direktno će uticati na naš reproduktivni sistem.

Hronični stres može dovesti do hormonske disbalanse, poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena i smanjenja proizvodnje spermatozoida kod muškaraca.

Kortizol, hormon stresa, toliko je jak da umanjuje proizvodnju drugih hormona poput estrogena, progesterona i testosterona, koji su ključni za reprodukciju.

San i njegova važnost

Da bi se organizam regenerisao, potreban mu je kvalitetan i čvrst san. Bez dobrog sna i odmora nema dobrog celokupnog zdravlja, uključujući i reproduktivno zdravlje. Nedostatak sna može dovesti do hormonskih poremećaja, smanjene proizvodnje spermatozoida i poremećaja ovulacije.

Hronična nesanica i loš kvalitet sna često su povezani sa smanjenim nivoom hormona kao što su testosteron i estrogen, koji su ključni za plodnost.

Poboljšanje kvaliteta sna kroz uspostavljanje rutine, smanjenje stresa i izbegavanje stimulansa poput kofeina može pozitivno uticati na plodnost kod oba pola.

Zato, ako u bilo kom periodu života imate problema sa snom, postarajte se da najpre rešite ovaj problem. Kad se organizam odmori i oporavi, spreman je za nove izazove i manja je mogućnost da dođe do hormonskog disbalansa.

Starosna ograničenja

Kao što i na sve druge aspekte, tako i na reprodukciju utiče to koliko je star naš organizam.

Starost je jedan od ključnih faktora kada je reč o reproduktivnom zdravlju, naročito kod žena. Ženski reproduktivni potencijal počinje da opada nakon 30. godine, a značajno se smanjuje nakon 35. godine. Kvalitet jajnih ćelija se takođe smanjuje s godinama, što može otežati začeće i povećati rizik od hromozomskih abnormalnosti kod fetusa.

Kod muškaraca, iako plodnost ne opada tako brzo kao kod žena, studije pokazuju da se kvalitet sperme smanjuje s godinama. Stariji muškarci mogu imati manju pokretljivost spermatozoida, što može otežati začeće.

Genetika- kako utiče na reprodukciju?

Genetski faktori mogu značajno uticati na reproduktivno zdravlje. Nasledni zdravstveni problemi koji remete funkciju jajnika, jajovoda ili sperme, mogu direktno uticati na naš reproduktivni sistem. Genetska predispozicija za određene bolesti može drastično smanjiti šansu za začećem kod oba pola.

U nekim slučajevima, genetsko testiranje može pomoći parovima da identifikuju potencijalne probleme i odluče o najboljim opcijama za planiranje porodice, kao što su veštačka oplodnja ili druge metode.

Čime poboljšati reproduktivno zdravlje?

Upravo detekcijom navedenih faktora na koje možemo da utičemo, a to su stres, san, izbalansirana ishrana i fizička aktivnost, pospešićemo hormonalni balans i povećati šansu za pravilnim funkcionisanjem reproduktivnog sistema.

Znajte da ovaj proces nije izvodljiv preko noći, zato je važno da napravite plan ishrane bogate cinkom, selenom, vitaminima D3, C, magnezijumom, koenzimom q10. U dnevnu rutinu uvrstite šetnju i pobrinite se da imate kvalitetan san.

Dobar osećaj koji će doći, uticaće na rad hormona i preveniraćete mnoge probleme reproduktivnog sistema.